Perlu Ke Makan Ubat Cacing 6 Bulan Sekali?

Bilakah kali terakhir anda mengambil ubat cacing? Pasti ramai yang mengaku pernah mengambil ubat cacing semasa kanak-kanak. Penggunaan ubat cacing adalah perkara yang lazim dalam kalangan kanak-kanak berbanding orang dewasa. Namun, adakah penyakit cacing hanya menjangkiti kanak-kanak sahaja? Punca Jangkitan Cacing Pada Orang Dewasa & Kanak-kanak. Sebenarnya, penyakit cacing ini boleh menjangkiti kanak-kanak dan juga … Read morePerlu Ke Makan Ubat Cacing 6 Bulan Sekali?

Tanda-Tanda Gastrik, Punca, Rawatan & Petua Hilangkan Gastrik (Sumber KKM)

Gastrik adalah masalah yang lazim dan biasanya dipanggil gastrik angin atau pedih ulu hati oleh kebanyakan. Secara umumnya gastrik boleh dibahagikan kepada 2 jenis iaitu gastritis (keradangan lapisan mukosa yang melapik dinding perut) dan gastrik ulser perut atau peptik pada lapisan sel yang lebih dalam (lebih teruk berbanding gastritis). Biasanya apabila seseorang kata mereka ada … Read moreTanda-Tanda Gastrik, Punca, Rawatan & Petua Hilangkan Gastrik (Sumber KKM)

Makanan Untuk Pesakit Kencing Manis

ADAKAH ANDA PESAKIT KENCING MANIS / DIABETES? Siapa kat sini yang menghidap penyakit diabetes? Betapa susahnya hidup bila kita nak makan pun nak kena jaga, tak boleh sebarangan, kalau tak nanti boleh menjejaskan paras gula dalam darah. Kadangkala terlalu mengawal sangat boleh pengsan sebab paras gula turun mendadak. Jadi apa nak makan kalau jadi pesakit … Read moreMakanan Untuk Pesakit Kencing Manis

KHASIAT & KELEBIHAN FLAVETTES GLOW VITAMIN C UNTUK KULIT YG CANTIK DAN SIHAT

Pelbagai kebaikan flavettes effervescent glow yang pasti buat anda teruja. Flavettes effervescent glow merupakan produk terbaru menjadi pelengkap jenama flavettes dengan pelbagai review positif. . Mengandungi 1000 mg vitamin C serta vitamin E & juga Glutathione. Bertindak untuk meningkatkan sistem imunisasi badan secara tidak langsung dapat mencegah demam & selsema. . Gabungan dengan vitamin E … Read moreKHASIAT & KELEBIHAN FLAVETTES GLOW VITAMIN C UNTUK KULIT YG CANTIK DAN SIHAT

Cara Pengambilan Ubat Gout Yang Betul ~ Jom Tambah Ilmu

GOUT OH GOUT Seorang rakan saya bertanya tempoh hari “An, apa ubat terbaik untuk gout?” “Sejak bila kau ada gout?” “Aku rasa macam gout, aku ikut cakap kawan office aku, dia memang ada gout dan makan ubat nama colchicne. Ok tak ubat ni?” Dari situ bermulalah aku MEMBEBEL kepada rakan aku pasal GOUT dan rawatannya. … Read moreCara Pengambilan Ubat Gout Yang Betul ~ Jom Tambah Ilmu

Anak Susah Makan Ubat? Cuba Cara Ini.

Ramai ibu-bapa hadapi kesukaran memberikan ubat kepada kanak-kanak. Bertambah sukar apabila mereka dalam keadaan ‘cranky’. Hmmmm bagaimana yer untuk atasi masalah ini? Percaya atau tidak, senyuman sebenarnya boleh membantu dalam situasi seperti ini. Oleh itu kita sebagai ibu-bapa perlu wujudkan suasana ceria dan bersabar. Kita perlu ingat bahawa anak-anak kita ini bijak. Oleh itu kita … Read moreAnak Susah Makan Ubat? Cuba Cara Ini.

Kesan Makan Ubat Selepas Minum Air Kelapa

ubat dan air kelapa

AIR KELAPA DENGAN UBAT-UBATAN “Jangan minum air kelapa dengan ubat, nanti ubat tu tidak berkesan” Pesanan yang sering kita dengari terutama daripada golongan orang-orang tua kita. Ramai yang bertanya, betul ke minum air kelapa bersama-sama ubat-ubatan akan mengurangkan keberkesanan sesuatu ubat itu? Soalan ini nampak mudah namun ia sebenarnya bermaksud interaksi antara ubat dengan minuman. … Read moreKesan Makan Ubat Selepas Minum Air Kelapa

Pengambilan Ubat Semasa Menyusu Bayi, Perkongsian dari Facebook M3

“Nak menyusukan bayi, nak makan ubat….boleh ker?” Kementerian Kesihatan Malaysia menggalakkan amalan penyusuan susu ibu kepada bayi yang baru lahir kerana susu ibu merupakan diet terbaik untuk bayi yang memberi faedah nutrisi yang lengkap dan mampu meningkatkan sistem pertahanan tubuh badan daripada jangkitan kuman serta mengurangkan risiko alahan kepada bayi. Tempoh penyusuan ibu yang disarankan … Read morePengambilan Ubat Semasa Menyusu Bayi, Perkongsian dari Facebook M3

Cucuk insulin tidak menyakitkan…percayalah

Banyak pesakit datang ke Farmasi dan mengadu tentang sakit ketika menyuntik insulin Berikut adalah beberapa cadangan saya untuk mengurangkan rasa sakit ketika menyuntik insulin. 1. Jangan gunakan jarum lebih daripada sekali Penggunaan jarum yang berulang akan menyebabkan jarum menjadi tumpul dan kasar. Jarum yang tumpul akan menyebabkan rasa sakit yang lebih ketika menyuntik. 2. Ubah … Read moreCucuk insulin tidak menyakitkan…percayalah